De verbinder – Welke rol heb jij?

verbinder geodomein

De Verbinder

De verbinder zijn, dat is wat we doen bij geodomein. Elke dag opnieuw. Dat is ook de reden waarom we de geodomeinkennisbank in het leven hebben geroepen. Om enthousiastelingen met elkaar te verbinden en kennis met elkaar te delen. 

Geen dag is hetzelfde bij geodomein en zo vinden wij ze eigenlijk het leukste. De afgelopen week had voor Roosmarijn Haring een rode draad: de rol als Verbinder. Een rol waar zij zich ontzettend lekker bij voelt. Ze neemt je hieronder mee in een weekje @geodomein.

Facilitator

Maandag was ik facilitator van een Rondetafelconferentie die ging over de toekomst van de geo-informatie voor vier grote organisaties binnen één branche. Door van te voren gesprekken te voeren met alle organisaties was het mogelijk de verhalen op elkaar af te stemmen. Op deze dag leerden de organisaties elkaar kennen en werden de mogelijkheden voor samenwerking verkend. Het was een succesvolle dag met veel herkenning en een open sfeer. Een dag waarop veel ervaringen werden gedeeld, tips uitgewisseld en samenwerking werd geboren. Meer Rondetafelconferenties zullen volgen.

Spelbegeleider

Dinsdag luidde een kantoordag in. Aan de slag met het ontwikkelen van een ‘Business-ICT Alignment Bordspel’ waarbij deelnemers in elkaars rollen worden geplaatst. In de afgelopen vijftien jaar is dit nu de vijfde keer dat ik zo’n spel op maat maak voor een organisatie. Ik verwerk hierin allerlei onderwerpen die voor hen actueel zijn. De ervaring leert dat zo’n spel enorm helpt om begrip te krijgen voor het werk van collega’s. Ik geniet er altijd van om de open gesprekken die daarna volgen te begeleiden. Het spel heb ik eerder ook gebruikt om de verborgen agenda’s van verschillende stakeholders op tafel te krijgen.

Baan

Woensdags is mamadag. Tijdens het slaapje van mijn jongste werd ik benaderd door iemand die op zoek is naar een baan in het geodomein en zich af vroeg of ik iets wist. Dat gebeurt eigenlijk regelmatig. Door uit te vragen wat voor functie iemand wil èn door er achter te komen welke competenties iemand heeft en welke rollen bij iemand passen, lukt het tips te geven. Mooi vind ik dat.

Ben jij ook op zoek naar een andere baan of heb je zin om een andere organisatie in jouw branche te helpen zodat het wiel niet bij elke gemeente, provincie, rijksinstantie of bedrijf opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Meld je dan gratis aan bij de geodomeinkennisbank

Verbinder

Donderdag was het (naast kantoorwerk) tijd voor een voorgesprek bij een organisatie vanwege hun congres waar ik als spreker ben uitgenodigd als verbinder tussen geo en communicatie. Daarna een evaluatie van ‘regio West’ van de branchevereniging Geo Informatie Nederland. Ik had het team een ‘Talentenworkshop’ beloofd. Het was een uitprobeersel waarvoor ik de LEGO-verzameling van mijn zoon had geplunderd. Waar hun regiobijeenkomsten de afgelopen vier jaar steeds door slechts twee van de acht man werden georganiseerd, zal de volgende door alle teamleden samen worden georganiseerd. Ieder vanuit z’n eigen talent.

Twee personen gebruiken hun creativiteit voor het programma, twee doen de organisatie, twee zullen vanuit hun analysevaardigheden zorgen voor de details. Bijvoorbeeld voor de locatiekeuze. En de twee ‘mensen-mensen’ zorgen voor voldoende deelnemers. Iedereen in zijn element.

Zelfsturend team

Vrijdag (en een deel van het weekend) stond in het teken van een strategisch personeelsplan voor een zelfsturend team -in wording-  dat ik coach. Hierin wordt niet alleen beschreven welke functies er de komende jaren nodig zijn maar ook welke competenties, rollen en talenten er gewenst zijn.

Coach

Aan het einde van de week was het tijd om zelf gecoacht te worden, want ook coaches worden gecoacht. Met behulp van anderen kom je verder. Dat geldt voor mij niet anders. Om stappen te zetten en verder te komen is het fijn iemand te hebben die je met de juiste vragen kan laten reflecteren op je wensen en je dromen. Uit dit gesprek kwam ik naar voren als de verbinder.

De Verbinder

Op internet lees ik het volgende over de verbinder:

‘Het is iets vaker een vrouw dan een man. De verbinder is empatisch, analytisch, charismatisch, sociaal en een netwerker. Het zijn over het algemeen mensen om een prettig gesprek mee aan te gaan, zijn uiterst bedreven in het vak communicatie, zonder dat het een geleerd kunstje is. Ze luisteren echt en weten intuïtief hoe ze een grote gedifferentieerde groep aan zich kunnen binden. Verbinders zijn in staat op verschillende ‘niveaus’ te communiceren. Ze luisteren goed, vatten kort en bondig de kernpunten samen en zijn in staat tijdens een proces de overeenkomsten te vinden met de andere partij. Ze kunnen snel en professioneel schakelen, op een weinig dwingende manier.’

Echte verbinders, lees ik, worden steeds belangrijker, zeker verbinders die de kar kunnen trekken.

Afgelopen week had ik alle rollen van een projectondernemer. Ik was inspirator, motivator, leider, coach, facilitator, verbinder, verbeteraar en vernieuwer. Bovenal was ik de verbinder. Welke rol heb jij graag?

Bronnen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

6 gedachtes op “De verbinder – Welke rol heb jij?”

 1. Roosmarijn,

  leuke week in je rol als verbinder. Interessant wordt het als je dat verbonden dan in de huidige sociale media wilt toepassen. Ik krijg vaak het gevoel dat die media juist niet verbinden maar het tegengestelde effect sorteren. Uitdaging is dan om de rol van Geo daar bij te halen.

  groet,
  klaas

  1. dag Klaas, dank je voor je reactie. In mijn beleving gebruiken we sociale media nog te vaak om alleen te zenden. Op Twitter @geodomein probeer de dialoog aan te gaan. Onlangs heeft geodomein het nieuwe YouTube kanaal zichTVeld gelanceerd. Hier kunnen ook anderen hun verhaal of filmpje of commentaar kwijt. Dit kanaal is niet alleen voor de geocommunity maar nadrukkelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in locatiegebonden gegevens. In het tweede half jaar staat zichTVeld nadrukkelijker op de agenda. Abonneer je op het kanaal, dan zie je het vanzelf langskomen.

 2. Marien de Bakker

  Mooie week met inderdaad verbinden. Op de HAS benadrukken we talent based onderwijs. Vanuit je sterke kanten kan je verder, zeker als je zicht hebt op de sterke kanten van je mede team genoten. Verbinden in het geodomein is erg belangrijk. Eindgebruikers zijn niet altijd geinteresseerd in de techniek en andersom. Dus op naar verbinders en intermediairs.
  P.S.1 persoonlijk heeft mij dat altijd het meeste getrokken.
  P.S.2 Voor mijn studenten zou zo’n beschrijving van een week interessant zijn om een beter beeld te krijgen over het werkveld. Vaak hoor ik de vraag bij voorlichting; “zit ik de hele dag dan achter de computer”?

  1. Dag Marien, je mag de column uiteraard als voorbeeld gebruiken van hoe een weekje werken in het geodomein er uit kan zien. Studenten kunnen zich ook zelf abonneren op de columns als ze dat willen. Dat kan door het e-book te downloaden, dan krijgen ze automatisch de columns, of door een mailtje te sturen naar roosmarijn @ geodomein . nl met het verzoek de columns te volgen. Hun reacties zijn ook meer dan welkom!

 3. Wim van Oosterhout

  Mijn naam is Wim van Oosterhout. Ik ben nu ruim 25jaar werkzaam in het geodetisch veld. Zowel op kantoor als in het veld. Ik wil mijn kwaliteiten, kennis en ervaring graag delen met jonge landmeetkundigen, om hen zo te motiveren en activeren in ons prachtige beroep.

  1. Mooi bericht Wim, lekker ‪#‎geozichtbaar‬! Je oproepje is gedeeld op de FB-pagina van geodomein (www.facebook.com/geodomein). Geodomein neemt geen mensen in dienst. Maar lees het e-book & ga zo door; dan heb je zo weer een top ‪#‎geonl‬ job!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top