Verandermanagement is leuk

verandermanagement geodomein

Verandermanagement

Doe jij elke dag wat je leuk vindt?

Het is geen kunst te doen wat je leuk vindt. Of wel? Door mijn interviews in het kader van bijvoorbeeld verandermanagement met professionals bij met name overheden maar ook in het bedrijfsleven ben ik geschokt door hoe vaak mensen werk zien als ‘gewoon werk’. Passieloos. ‘Omdat het moet’. Het meest illustratieve voorbeeld vind ik nog steeds een ‘professional’ die mij vertelde hoeveel boterhammen ze nog moest smeren tot aan haar pensioen…

Wil je veranderen?

Hoewel ik me heel goed kan inleven in anderen had ik daar moeite mee. Niet omdat ik me niet voor kon stellen hoe zij zich voelde. Nee – sterker nog, ik voelde hoe zij zich voelde (….). Precies de reden waarom ik er tegen in wilde gaan. Ik heb het geprobeerd. Maar de keer erna dat ik haar zag noemde ze direct enthousiast het lagere aantal bammetjes. Daar legde ik me bij neer. Mensen kunnen alleen veranderen als ze ook willen. Of als ik ze kan overtuigen… Want meestal heeft verandering aansporing of een trigger nodig.

Werken is leuk

Zelf werk ik niet omdat het moet. Ik werk omdat het kán! Ja, ik weet het, ik ben ooit voor mezelf begonnen omdat de omstandigheden dat vroegen. Ik werd ontslagen vanwege de crisis. Ik heb eens een discussie gehad met iemand in mijn naaste omgeving. Mijn stelling: werk is 70% leuk, 20% ‘gewoon’ en 10% niet leuk. Zijn stelling: het werk is 30% leuk en 70% ‘gewoon omdat het moet’. Helaas zit die persoon nu ziek thuis. Terwijl ik vastomlijnde plannen had hoe ik die 30% verder ging verkleinen.

Doe waar je zin in hebt

Eigenlijk ben ik van mening dat iedereen zou moeten doen waar ‘ie zin in heeft’; wat hij/zij echt graag doet. Ik denk dat het de maatschappij ten goede zou komen. Dit is volgens mij mogelijk door creativiteit en eigenheid meer ruimte te geven in organisaties. Het afgelopen jaar hielp ik een team zelfsturend en autonoom te worden. Dat maakt trots. Dit begint met het opstellen van een échte missie en visie (vanuit het hart). Daarna met voeden, vertrouwen geven, coachen, experimenteren, ruimte geven, feedback van de omgeving. En dan producten en diensten lanceren en communiceren en niet te vergeten het vieren van successen. Daarnaast denk ik dat veel werknemers zowel waardering als vertrouwen missen. Hier ligt een taak voor leidinggevenden. Overigens is dat ook nodig bij zelfsturende teams.

Verbinder

We staan nu aan de rand van een nieuwe tijd. Ik heb het gevoel dat we toe zijn aan het versimpelen van processen. Dit kan door het verbinden van informatie. Als verbinder zie ik daar een rol voor mezelf.

En dus wordt elk jaar opnieuw een jaar van verandering voor mij. Want ik gun het mezelf om steeds opnieuw uit mijn comfortzone te stappen en die zone daardoor te vergroten.

Ik hoop dat veel mensen hun masker afzetten. Een masker van een opgelegd zelf, dat de diepere wensen verstopt. En ik hoop dat ze eerlijk zijn naar zichzelf en zich de vraag durven stellen ‘wat wil ik écht?’. Durf jij jezelf iets cadeau te doen en jezelf het antwoord op die vraag te geven? Als aansporing geef ik je de mijne: ‘professionals hun ogen weer laten stralen’.

Ik wens je een fijne werkdag!

En oh ja, verandermanagement is leuk! :-)

Bron foto: heARTsongpaintings.com.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jillis Eikelenboom

Mooie column, Roosmarijn, en ik ben het geheel eens met je stelling. Ook ik ga aan de 30% werken volgend jaar. Ik heb hem ook intern gedeeld met mijn collega’s, ter inspiratie.

Jan

Dit jaar heb ik de keuze gemaakt om voor mijzelf te beginnen. Baan opgezegd en gestart. Waarom? Omdat de verhouding niet goed was. Te weinig plezier meer. Ik zat ver onder de 75% wat leuk zou moeten zijn. Nu 100%? Nee, maar dat lukt ook niet. Maar zeker meer dan 80% is nu leuk. En ook volgend jaar kijk ik weer wat ik kan loslaten wat ik eigenlijk niet leuk vind om te doen. Ik ga voor 90% leuk en 10% noodzakelijk. Een geweldig 2016 gewenst,

Henk Ensink

Hallo lezer, ik ben het met Roosmarijn eens en start per 1 januari, naast mijn huidige baan, ESC GeoServices B.V.. Wij gaan services aanbieden voor het GeoDomein vanuit Turkije met 160 medewerkers. Mijn visie en missie tot uitvoering brengen is dat wat ik wil. ???

Erik Meerburg

ESC? Dat klinkt als een escape! ;-)

Marien

Leuk, mooi begrip. Zelf zie ik dat niet alleen voor mij zelf, maar vooral ook voor de mensen om mij heen. Iets wat voor mij in de categorie normaal valt, kan voor de ander als leuk en zinnig gezien worden. Dus verder als community. @Roosmarijn, ga door met dit type stukjes, is dus echt leuk.

Scroll naar boven