Ikigai – Wat is jouw reden om te zijn?

Gisteren ontving ik van Facebook een herinnering dat het één jaar geleden is dat we de eerste paal van ons droomhuis de grond in sloegen. Geflankeerd door een grote oranje machine schreven we onze namen op de paal. En niet alleen dat: ieder van ons schreef er ook een woord op wat we aan het huis wilden meegeven. Voor mij was dit het woord ZIJN.

Zijn

ZIJN is precies wat deze plek brengt: kunnen en mogen zijn wat we zijn, wie we zijn, waar we zijn en hoe we zijn. En wekelijks laten we relaties dit mee beleven door ze hier in het kantoor bij ons droomhuis te laten ervaren wat deze plek doet.

Ikigai

Het zal ergens vlak na die eerste paal vorig jaar zijn geweest dat ik voor het eerst hoorde van het Japanse ikigai. Onze ikigai is de reden waarom we zijn. Het gaat om de reden waarom we opstaan elke morgen. Het bestaat uit twee delen: iki – leven, levend – en kai – reden, resultaat. Met andere woorden: wat maakt jouw leven de moeite waard?

Waarom ben je hier

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai. Sommige mensen hebben hun Ikigai gevonden terwijl anderen er nog naar zoeken, alhoewel ze dit al diep in zich dragen. Het vraagt zowel moed als geduld om te zoeken naar je ikigai. Zoals eerder verteld in deze column stel ik mijzelf elke ochtend 9 vragen om een intentie aan de dag mee te geven. De negende vraag is: ‘waarom ben je hier’? Dit gaat over ikigai. Door deze vraag nu een jaar lang elke dag beantwoord te hebben weet ik heel goed waarom ik hier ben.

Optelsom

Ik zal eerst wat meer vertellen over ikigai, ik denk dat ook jij er enthousiast over wordt. Ikigai bestaat uit vier onderdelen:

 • Wat je het liefste doet
 • Wat de wereld nodig heeft
 • Waar je goed in bent
 • Waar je voor betaald kan worden

Je ikigai is de kruising van je passies (waar je van houdt), je talenten (waar je goed in bent), je doel (wat de wereld nodig heeft) en je onderneming cq beroep (waar je voor betaald kunt worden). Alle vier deze elementen komen nadrukkelijk terug in onze persoonlijke Mastermind. Nu al weten waar jouw talent ligt? Doe dan nu je Talent Dynamics test.

Langer leven

Onderzoekers van de Tohoku University Graduate School of Medicine werkten zeven jaar aan een onderzoek onder 43.000+ Japanse volwassenen. In dit onderzoek ontdekten ze dat mensen die geloofden dat hun leven de moeite waard was, minder snel sterven dan hun tegenhangers zonder dit geloof. Het Japanse woord voor dit doel is dus ikigai.

Tevreden honderdjarigen

In het boekje ‘Ikigai – the Japanese secret to a long and happy life’ van García en Miralle wordt ikigai besproken als één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. De auteurs vertrokken naar Okinawa, een Japans eiland waar meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld wonen. Ze interviewden vele inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven.

Tachtig procent regel

Zo is een populaire Japanse uitspraak ‘Hara hachi bu’, wat betekent ‘vul je buik tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Eet dus niet door totdat je vol zit. Zo voorkomen ze dat ze hun lijf uitputten met lange spijsverteringsprocessen die cellulaire oxidatie versnellen.

Voor het leven verbonden

Ook hebben ze een ‘moai’, een lokale groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor elkaar klaarstaan. De leden van zo’n community leveren een vaste maandelijkse bijdrage aan de groep. Met deze betaling kunnen ze deelnemen aan vergaderingen, diners, spelletjes en andere hobby’s. Met elkaar zorgt de moai voor emotionele en financiële.

En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.

“Only staying active will make you want to live a hundred years” – Japanese proverb

Vind je ikigai

Als je het nog niet hebt gevonden, stop dan niet met zoeken! Ik kan je garanderen dat als je het eenmaal vindt, alles als het ware met je mee gaat bewegen. Als je het vindt, vind je je flow.

Ben je nog niet begonnen met zoeken? Begin dan vandaag. Je kunt je druk maken of je je baan wel houdt of dat je misschien morgen niet meer gezond bent.

Je kunt zelf bepalen hoeveel moeite je investeert in het ontdekken van je talent, je passies, je doel en je ideale baan of onderneming. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je investeert in het uitbreiden van je vaardigheden, het laten groeien van je ervaring en het openen van je geest. Waarschijnlijk zal het je waardering voor je leven en de rol die je hier hebt verdiepen. Ga jij het aan?

Begin nu

Je kunt je ikigai vinden door je te concentreren op wat belangrijk is, in plaats van op wat dringend is. Door steeds te letten op wat goed voelt, kun je ontdekken waar jouw passie ligt.

Hier is een eenvoudige oefening die ik leerde van Roger Hamilton die je nu kunt doen. Scoor elk van deze vier vragen van 0 tot 10, waarbij 0 echt helemaal niet is, en 10 is 100%:

 1. Elke dag doe ik wat ik graag doe
 2. Elke dag doe ik alleen waar ik goed in ben
 3. Elke dag doe ik wat de wereld nodig heeft
 4. Elke dag word ik goed betaald voor wat ik doe

Heb je je scores? Tel ze bij elkaar op (en plaats het totaal in de reacties hieronder als je wilt!)

Voor een deel van Nederland beging vandaag de zomervakantie. Met welke score zou je daarna weer aan het werk willen gaan om van 2018 je beste jaar ooit te maken?

“When you bow deeply to the universe, the universe bows back.”
– Morihei Ueshiba

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

6 gedachtes op “Ikigai – Wat is jouw reden om te zijn?”

 1. Mooi! Bewust worden van wie ik ben, wat ik kan en waarvoor ik hier ben, begint een bewust proces te worden.
  Dank voor de spiegel.

  O, ja mijn score: 30

 2. Hoi Roosmarijn, ik heb toevallig vrijdag een boek over Ikigai gekocht anders had ik dit blog nooit opgemerkt, grappig!
  Ik snap alleen jouw 4cirkelplaatje niet, wat hoort bij wat?

  Wat je het liefste doet = passie of missie? ik neem aan passie
  Waar je goed in bent = passie of beroep? moet daar niet talenten staan?
  Waar je voor betaald kunt worden = beroep of roeping? beroep neem ik aan
  Wat de wereld nodig heeft = missie of roeping? missie neem ik aan

  Je schrijft daaronder:
  Je ikigai is de kruising van je passies (waar je van houdt), je talenten (waar je goed in bent), je doel (wat de wereld nodig heeft) en je onderneming cq beroep (waar je voor betaald kunt worden).
  Help me begrijpen!

  groet, Hugo

  1. Beste Hugo, dank voor je reactie. Je kunt het plaatje het beste zo lezen:
   Op de kruising van wat je het liefste doet & waar je goed in bent daar vind je passie, dat zal jij weten als gecertificeerd passie coach. Op de kruising van wat je het liefste doet & wat de wereld nodig heeft daar vind je missie. Et cetera. Ikigai heeft veel verschillende laagjes, die je gaat zien als je je dieper gaat verdiepen. Zo kun je voor waar je goed in bent kunt je ook als synoniem zetten je TALENT. Ikigai komt samen op de kruispunten van alle kruispunten. Binnen ons jaarprogramma richten we op drie aspecten: je talent, je passie en je doel (missie en visie), dit allemaal richtend op je beroep en roeping. Want als je bijvoorbeeld alleen doet waar je gepassioneerd in bent dan wil dat nog niet zeggen dat de wereld er op zit te wachten. Je kunt er veel meer over vinden op het GeniusU platform waar je overigens ook Janet Bray Attwood and Chris Attwood en de Passietest zult terug vinden: http://geniusu.com/?a_aid=Geodomein. Veel leesplezier met je Ikigai boek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top