Ikigai – Wat is jouw reden om te zijn?


Ik weet nog goed dat we de eerste paal van ons droomhuis de grond in sloegen. Geflankeerd door een grote oranje machine schreven we onze namen op de paal. En niet alleen dat: ieder van ons schreef er ook een woord op wat we aan het huis wilden meegeven. Voor mij was dit het woord ZIJN.

Zijn

ZIJN is precies wat het droomhuis brengt: kunnen en mogen zijn wat we zijn, wie we zijn, waar we zijn en hoe we zijn. En wekelijks laten we relaties dit mee beleven door ze in het kantoor van Geodomein dat naast ons droomhuis is gebouwd te laten ervaren wat deze plek doet.

Ikigai

Het zal ergens vlak na die eerste paal zijn geweest dat ik voor het eerst hoorde van het Japanse ikigai. Onze ikigai is de reden waarom we zijn. Het gaat om de reden waarom we opstaan elke morgen. Het bestaat uit twee delen: iki – leven, levend – en kai – reden, resultaat. Met andere woorden: wat maakt jouw leven de moeite waard?

Waarom ben je hier

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai. Sommige mensen hebben hun Ikigai gevonden terwijl anderen er nog naar zoeken, alhoewel ze dit al diep in zich dragen. Het vraagt zowel moed als geduld om te zoeken naar je ikigai. Zoals eerder verteld in deze column stel ik mijzelf elke ochtend 9 vragen om een intentie aan de dag mee te geven. De negende vraag is: ‘waarom ben je hier’? Dit gaat over ikigai. Door deze vraag nu een jaar lang elke dag beantwoord te hebben weet ik heel goed waarom ik hier ben.

Optelsom

Ik zal eerst wat meer vertellen over ikigai, ik denk dat ook jij er enthousiast over wordt. Ikigai bestaat uit vier onderdelen:

  • Wat je het liefste doet
  • Wat de wereld nodig heeft
  • Waar je goed in bent
  • Waar je voor betaald kan worden

Je ikigai is de kruising van je passies (waar je van houdt), je talenten (waar je goed in bent), je doel (wat de wereld nodig heeft) en je onderneming cq beroep (waar je voor betaald kunt worden). Alle vier deze elementen komen nadrukkelijk terug in ons Jaarprogramma Verandering Realiseren. Nu al weten waar jouw talent ligt? Doe dan nu onze GRATIS  Breng jezelf in kaart test.

Langer leven

Onderzoekers van de Tohoku University Graduate School of Medicine werkten zeven jaar aan een onderzoek onder 43.000+ Japanse volwassenen. In dit onderzoek ontdekten ze dat mensen die geloofden dat hun leven de moeite waard was, minder snel sterven dan hun tegenhangers zonder dit geloof. Het Japanse woord voor dit doel is dus ikigai.

Tevreden honderdjarigen

In het boekje ‘Ikigai – the Japanese secret to a long and happy life’ van García en Miralle wordt ikigai besproken als één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. De auteurs vertrokken naar Okinawa, een Japans eiland waar meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld wonen. Ze interviewden vele inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven.

Tachtig procent regel

Zo is een populaire Japanse uitspraak ‘Hara hachi bu’, wat betekent ‘vul je buik tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Eet dus niet door totdat je vol zit. Zo voorkomen ze dat ze hun lijf uitputten met lange spijsverteringsprocessen die cellulaire oxidatie versnellen.

Voor het leven verbonden

Ook hebben ze een ‘moai’, een lokale groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor elkaar klaarstaan. De leden van zo’n community leveren een vaste maandelijkse bijdrage aan de groep. Met deze betaling kunnen ze deelnemen aan vergaderingen, diners, spelletjes en andere hobby’s. Met elkaar zorgt de moai voor emotionele en financiële.

En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.

“Only staying active will make you want to live a hundred years” – Japanese proverb

Vind je ikigai

Als je het nog niet hebt gevonden, stop dan niet met zoeken! Ik kan je garanderen dat als je het eenmaal vindt, alles als het ware met je mee gaat bewegen. Als je het vindt, vind je je flow.

Ben je nog niet begonnen met zoeken? Begin dan vandaag. Je kunt je druk maken of je je baan wel houdt of dat je misschien morgen niet meer gezond bent.

Je kunt zelf bepalen hoeveel moeite je investeert in het ontdekken van je talent, je passies, je doel en je ideale baan of onderneming. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je investeert in het uitbreiden van je vaardigheden, het laten groeien van je ervaring en het openen van je geest. Waarschijnlijk zal het je waardering voor je leven en de rol die je hier hebt verdiepen. Ga jij het aan?

Begin nu

Je kunt je ikigai vinden door je te concentreren op wat belangrijk is, in plaats van op wat dringend is. Door steeds te letten op wat goed voelt, kun je ontdekken waar jouw passie ligt.

Hier is een eenvoudige oefening die je nu kunt doen. Scoor elk van deze vier vragen van 0 tot 10, waarbij 0 echt helemaal niet is, en 10 is 100%:

  1. Elke dag doe ik wat ik graag doe
  2. Elke dag doe ik alleen waar ik goed in ben
  3. Elke dag doe ik wat de wereld nodig heeft
  4. Elke dag word ik goed betaald voor wat ik doe

Heb je je scores? Tel ze bij elkaar op (en plaats het totaal in de reacties hieronder als je wilt!)

 

“When you bow deeply to the universe, the universe bows back.”
– Morihei Ueshiba


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Everts

Mooi! Bewust worden van wie ik ben, wat ik kan en waarvoor ik hier ben, begint een bewust proces te worden.
Dank voor de spiegel.

O, ja mijn score: 30

Martijn

Prachtig Ikigai, en samen met Harada helemaal top! 37..doe niet altijd wat de wereld nodig heeft. Vind ik ook een moeilijke vraag.

Hugo Bakker

Hoi Roosmarijn, ik heb toevallig vrijdag een boek over Ikigai gekocht anders had ik dit blog nooit opgemerkt, grappig! Ik snap alleen jouw 4cirkelplaatje niet, wat hoort bij wat? Wat je het liefste doet = passie of missie? ik neem aan passie Waar je goed in bent = passie of beroep? moet daar niet talenten staan? Waar je voor betaald kunt worden = beroep of roeping? beroep neem ik aan Wat de wereld nodig heeft = missie of roeping? missie neem ik aan Je schrijft daaronder: Je ikigai is de kruising van je passies (waar je van houdt), je talenten… Lees verder »

Hugo Bakker

OK, duidelijk nu Roosmarijn, dankjewel!
Ik ga eens kijken op dat platform.
groet, Hugo

Scroll naar boven