Om vijf uur op met focus en een lach (en negen vragen om meer gedaan te krijgen)

vijf uur opstaan Geodomein

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.106″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Vijf uur in de ochtendvijf uur opstaan Geodomein

Het is vijf uur in de ochtend. Geruisloos loop ik naar beneden. Drie deuren verder doe ik de zojuist opgehangen lichtjes aan van het gloednieuwe Geodomein kantoor. Buiten is het nog donker. Nog slechts enkele weken of dagen voor ik op dit tijdstip de zon mag zien opkomen door de grote pui. Ik schenk heet water over de losse groene thee en steek het theelichtje aan. Ik kruip op mijn fiets die klaarstaat bij mijn sta-bureau. Langzaam peddelend start ik mijn dag. Ik sta om vijf uur op.

Vijf uur beginnen

Mijn dag begint. Op een nieuwe plek. Een nieuw tijdperk voor Geodomein ook. Bijna vijf jaar geleden begonnen in een klein tuinhuisje van 2,5 x 2,5m (en dat was de maat van de buitenkant) dat ik zowel als kantoor als ook als atelier gebruikte. Nu kijk ik rond in de grote ruimte. Een zelf gebouwd duurzaam kantoor, 8,63 x zo groot als destijds. Nog steeds aan huis; dat is luxe. Groot genoeg om ook te dienen als atelier, èn om ruimte te bieden aan het groeiende Geodomein team. Tot slot geschikt om zo nu en dan teamsessies te huisvesten.

Beste manier

Terwijl het ritme van mijn benen versnelt, open ik het Excel-document op mijn bureaublad: ‘de BESTE manier om mijn dag te STARTEN 2018’. Als vaste gewoonte beantwoord ik elke werkdag negen vragen om mijn dag mee te starten. Ik heb ze verdeeld in drie categorieën: opdagen, inzetten, teruggeven. Deze vragen helpen me mijn intentie voor de dag neer te zetten. Ze geven me focus voor de dag. En ze leren me te reflecteren op eerdere dagen. Mijn eigen Plan-Do-Check-Act cyclus van Deming zou je kunnen zeggen. De vragen komen van die van mijn mentor Roger James Hamilton.

Opdagen

In de categorie opdagen heb ik drie vragen voor mezelf. Waar ben ik dankbaar voor? Het antwoord komt altijd direct. Je moet je voorstellen dat ik op dit moment nog met niemand heb gesproken, geen sociale media heb gezien en nog helemaal in mezelf gekeerd ben na de nacht. Wat komt er direct in mijn gedachten? Vandaag ben ik dankbaar voor dit prachtige kantoor en huis waar we twee jaar samen aan gewerkt hebben. Zelf ontworpen met onze architect, waarbij de projectleiding van de bouw in handen lag van mijn man.

Wanneer maak ik tijd?

De tweede vraag is: Van wie hou ik? Dit lijkt een voor de hand liggende vraag, en vaak is dat ook zo, maar soms komt hier een verrassende naam van iemand waar ik opeens van besef dat die me na aan het hart ligt. De volgende vraag is: Wanneer maak ik tijd? Deze vraag is super belangrijk voor me, omdat ik niet goed ben in timing en er op moet letten dat ik niet aan iedereen tijd besteed, behalve aan mijn gezin en aan mezelf.

Inzetten

De tweede serie vragen gaan over inzetten: [4] Waarom ben ik zo gelukkig? [5] Waaraan ben ik toegewijd? [6] Hoe toegewijd ben ik? Ook deze vragen richten zich op de positieve denkwijze en zetten de intentie voor de werkdag. Een klus die ik liever naar de volgende dag schuif komt al snel naar boven bij deze vragen. Zo voorkom ik dat ik hem elke dag van mijn to-do-lijstje af duw naar de volgende dag. Ik pak hem op of kijk binnen mijn team of er iemand anders is die meer te vertrouwen is om die klus te klaren.

Team in kaart

Omdat ik mijn team goed in kaart heb gebracht kan ik ook echt kijken wie de meest geschikte persoon is om die klus op te pakken, iemand die het nog leuk vind ook! Alle kennis over ‘Breng je team in kaart’ vind je in dit gratis e-book. Ik kreeg trouwens weer zo’n fijne reactie op dit e-book:

“Dank je wel voor dit duidelijk geschreven en verhelderend boek in niet al te veel pagina’s. Helaas ben ik op dit moment zoekende naar een nieuw team en kan ik de theorie niet in de praktijk brengen. Veel succes en ik ga het boekje zeker nogmaals lezen en anderen er op attent maken.”

(Mocht iemand nog een casemanager ziekteverzuim regio Venlo of loopbaancoach of participatiecoach nodig hebben laat het ons dan even weten.)

Teruggeven

De derde serie vragen in de categorie teruggeven zijn mijn favoriete vragen: [7] Wat is mijn intentie? [8] Wat is mijn wens? En [9] Waarom ben ik hier? Het beantwoorden van deze vragen is super krachtig, keer op keer ervaar ik wat het effect is van het zetten van een intentie en een wens. En die laatste vraag, als ik zo terugkijk in mijn document dan staat er heel vaak: “ik ben hier om mensen te inspireren ook te doen wat ze leuk vinden”. Soms word ik heel specifiek, bijvoorbeeld als ik een creatieve leermethode aan het ontwikkelen ben.

Goed voornemen

Vandaag neem ik me voor weer eens wat vaker columns te schrijven. Te beginnen met deze column. Ik was laatst bij het DataLab (aanrader). Daar zei iemand dat hij met zoveel plezier mijn stukjes las. Maar weer eens oppakken dus. Ook zal ik zo af en toe teamgenoten vragen wat te schrijven, te beginnen met zichzelf voor te stellen.

Dagelijks vijf uur beginnen

De negen vragen zijn beantwoord. De opzet voor de dag is gezet, de focus is aangebracht en de lach staat op mijn gezicht. De ene dag ben ik sneller klaar dan de andere. Om 5.20 krijg ik vervolgens een nieuw agenda-bericht: ‘dagelijkse check toekomst visie, cockpit en team plan (fietsend). Ik kijk dan of op de goede weg ben en maak concreet wat mijn belangrijkste acties en prioriteiten zijn. Ik gebruik hier cijfers voor, want meten is weten. Niet mijn favoriete onderwerp, maar wel belangrijk!

Belonen

Dan krijg ik om 5.40u nog een agenda-bericht: ‘studie onderwerp’. Nu de cijfertjes -die ik nooit leuk vind- bekeken zijn trakteer ik mezelf door me te verdiepen in een onderwerp waar ik meer over wil weten. Zelfstudie. Want ik vind leren leuk, dit is een beloning. Dit stukje van de dag is altijd anders. Ik hoor de haan kraaien van de buren. Ik stap van de fiets en zet mijn bureau weer omlaag. Van zes tot zeven werk ik met focus.

Win 2 uur

Oh, daar wandelt een kip van de buren langs de schuifpui. Vogeltjes kwetteren er al lustig op los. Ook de haas ter grootte van een gemiddelde hond is al langs gehaast. De schapen heb ik ook al gehoord. De dag is begonnen. Het is zeven uur. Ik ga het huis in. In alle rust en met aandacht start ons gezin op.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

7
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
RoosmarijnJosephineDick de JongHan GeurdesMarja Gemser Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan Everts
Gast

Mooi blog, en mooi hoe je jouw dierbare dingen zo kunt verwoorden.
Tijd dat ik die vragen ook dagelijks ga beantwoorden.
Mooi punt om morgenochtend mee te beginnen.

Dank voor de inspiratie.
Fijne dag!

Erno
Gast
Erno

Mooi kantoor mevrouw! Je hebt het allemaal zelf verdiend!

Marja Gemser
Gast
Marja Gemser

Vandaag mijn werkdag begonnen met jouw blog. Mooie manier om aan de hand van een aantal vragen je te richten op wat nodig is. Voor mij een goede start van deze werkweek.
Veel succes op je nieuwe stek!

Han Geurdes
Gast
Han Geurdes

Dank je Roosmarijn,

Een hele prestatie van tuinhuisje tot bedrijf.

Dat is een voorbeeld voor mij. Tegenwoordig word ik ook wel eens om 5 uur wakker maar ga toch maar weer proberen te slapen… :).

Dr. Han Geurdes
Geurdes data science kvk64522202

Dick de Jong
Gast

Ha Roosmarijn, pdca is alles als het maar in de juiste sfeer gebeurt…
Goed verhaal!
Groetjes, Dick

Josephine
Gast
Josephine

Goede morgen Roosmarijn, Wat een goed idee, om elke morgen deze vragen aan jezelf te stellen. Ik ga dit ook doen, na een tijd op zoek naar werk, heb ik de neiging gekregen mijn glimlach te verliezen. Op dit moment doe ik “mantelzorg” . Ik slaap 2 nachten per week bij mijn vriendin van 93. We nemen de dag door en ‘s morgens ontbijten we samen. Mijn vriend heeft onlangs een hartinfarct en behandeling gehad. Ik spoor hem aan om wat huishoudelijke taken te doen en elke dag een stuk te wandelen. Dank je wel voor jouw sprankelende verhaal. Een… Lees verder »

Scroll naar top