Wat is jouw talent en passie?

talent geodomein

Talent

Ken je mij?

Wie ken je dan?

Ken jij mij beter dan ik?

Huub Oosterhuis

Hoe goed ken jij jezelf?

Weet jij wat jouw talenten zijn en benut je die? Als je je talent gebruikt, heb je automatisch plezier in je werk. Zo beleef ik bijvoorbeeld veel plezier aan het schrijven deze column. Met dezelfde positieve energie heb ik het e-book “In 10 stappen zichtbaar in het geodomein” geschreven. Binnenkort is het te downloaden. Omdat ik met dit e-book een verdere focus aanbreng binnen mijn producten en diensten wilde ik zeker weten of dit wel ècht goed bij mijn talenten past. Zodat ik er energie van blijf krijgen! Niets fijner dan dat.

KernTalentenanalyse

Ik heb mezelf daarom op een KernTalentenanalyse getrakteerd. Onderweg in de auto daar naartoe hoorde ik ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven in het kader van wereldgeluksdag op de radio vertellen dat we gelukkig worden van dingen die goed geregeld zijn.

“Geluk kun je afdwingen door uit te zoeken waar je je gelukkig bij voelt”

Zo zei hij. En dat was precies wat ik die dag ging doen! Veenhoven ontwikkelde een online gelukswijzer waar te lezen valt dat we maar liefst 40% van ons geluk in eigen hand hebben.

Assessment

De KernTalententenanalyse is een assessment, maar dan anders dan anders. Het werd in België ontwikkeld en wordt daar tegenwoordig veel gebruikt bij werving & selectie. Het systeem werd ontwikkeld vanuit de praktijk van twintig jaar diepgaande selectiegesprekken (totaal meer dan 10.000) met onder andere ingenieurs. Wat mij aansprak is dat het een positieve focus geeft op je persoonlijkheid. Het geeft je persoonlijke mix weer, uit een totaal van 23 KernTalenten. Ieder talent heeft drie mogelijke ‘scores’. Zo zijn er dus ruim 94 miljard combinaties mogelijk! Dat is ‘plezant’ hé, want in mijn ogen is ieder mens uniek en niet in één hokje te proppen.

Persoonlijk ben ik trouwens helemaal geen fan van assessments, omdat het voelt als ‘je moeten bewijzen’, maar deze is echt anders en ook nog eens je héle leven geldig. (Mijn analyse wijst uit dat ik laag scoor op ‘competitiviteit & actie’; ik heb er geen behoefte aan om mezelf te meten met anderen. Vandaar dat ik ook geen fan ben van de gangbare assessments. Ik scoor dan weer wel sterk op ‘doorzetten & focus’; ik ben heel competitief ten opzichte van mezelf.) De analyse heeft me laten zien wat mijn sterke talenten zijn. Dit is iets anders dan competenties, want die kun je aanleren terwijl KernTalenten grotendeels aangeboren zijn.

Spel

Grappig genoeg is de methode simpelweg gebaseerd op onze spelletjes voorkeuren in onze kindertijd! Dat doet me meteen denken aan alle Lego op de tafels bij een organisatie waar ik op dit moment werk ik als Informatie Coach. … Dit past goed op die plek… Want een kind wordt niet creatief door met Lego te spelen maar speelt graag met Lego omdat het al creatief is. ‘Spelen met Lego’ spreekt z’n aard, potentieel en intrinsieke motivatie aan om functionele dingen te creëren. Bij deze geo-ICT afdeling werken allerlei informatie analisten en functioneel beheerders. Past mooi :-). Het inzicht, dat kinderen hun persoonlijkheid verwerken in de keuze van hun speelgoed, activiteiten en sport blijkt écht een sleutel!

Talent

Natuurlijk rijst nu de vraag of mijn plannen bij mijn talenten passen. Vorig jaar stond ik op het podium van GeoBuzz. In mijn column van toen vertelde ik openhartig over het dubbele gevoel van spanning en genieten en het interviewen van mensen tussen de mensen in de zaal. Nu weet ik dat een mix van sterke KernTalenten daar voor mij samenkwamen: het verplaatsen in een ander (pure transpositie-empathie) en het out-of-the-box creatief denken (cerebrale, fantasievolle en grenzeloze creativiteit). Daarnaast het tactisch denken (gestructureerd en tactisch organiseren, coördineren en plannen, 3D denken), èn anderen aangenaam bezig houden (entertainment en showbehoefte). Het kwam allemaal bij elkaar op één moment.

Laat ik verklappen dat mijn e-book gaat over ‘het geodomein zichtbaar maken’, een initiatief waar dit alles ook samenkomt. Ik heb de bevestiging gekregen dat de onderwerpen in mijn e-book bij míj passen en mij energie geven. Nog even geduld en dan is het e-book te downloaden. Je hiervoor aanmelden kan wel al.

Ps. Ik heb hier mijn KernTalentenanalyse laten doen. Aanrader.

“Je kan een mens niets leren;

je kan hem alleen helpen

het zelf te ontdekken in zichzelf.”

Natuurkundige Galileo Galilei

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen

Ik ben geintrigeerd door wat je schrijft over ‘kerntalenten’ dat smaakt naar meer…! ;-) :-)

Scroll naar top