Verandering realiseren, hoe doe je dat?

Verandering Realiseren jaarprogramma

 

Echte verhalen, geen opsmuk

Afgelopen vrijdag hadden we weer een dag van de jaaropleiding ‘Verandering Realiseren’, deze keer bij het Kadaster in Zwolle. Met veel plezier vertrok ik vroeg naar Zwolle bepakt en bezakt met workshop materialen. Op het programma stond ‘Breng je team in kaart’, één van mijn lievelingsworkshops die ik ondertussen met of bij 30 organisaties met 175 teamspelers heb mogen doen. Het jaarprogramma is een soort parelsnoer van de meest succesvolle workshops aaneengeregen, waarvan deze dus een persoonlijke favoriet van mij.

Bij zo’n workshop met een team duik ik met het team helemaal in hun talenten. We kijken hoe de teamleden samenwerken, we heffen eventuele blokkades op of verankeren de successen die er al zijn. We doen allerlei oefeningen zodat teamleden meer begrip krijgen voor elkaars gedrag en denkwijzen en we zorgen voor een veilige setting voor kwetsbare gesprekken. En we werken toe naar vertrouwen, ‘flow’ en groei van productiviteit. Heerlijk.

Gevoel voor groepsdag

In Zwolle hadden we tijdig de zaal verbouwd en naar eigen inzicht en wens ingericht (het bordje ‘deze meubels niet verplaatsen s.v.p.’ puberachtig negerend). Na wat gestoei met wachtwoorden voor de super beveiligde wifi van het Kadaster kwamen de deelnemers al enthousiast kakelend binnen lopen. Ik voelde dat zij hetzelfde gevoel hadden: het was fijn elkaar weer te zien. Het jaarprogramma wisselt online en offlinebijeenkomsten af en individuele en groepsbijeenkomsten. Het was nu duidelijk tijd voor een groepsdag.

Veranderaars veranderen

Het voelen van deze energie heb ik goed kunnen gebruiken bij het begeleiden van teams. Toch knaagde er iets. Elk team dat ik begeleidde leidde tot mijn ‘nee zeggen’ tegen andere teams, want ik kon niet op twee plaatsen tegelijkertijd zijn. Dacht ik. Tot ik me realiseerde dat ik individuen uit verschillende teams tegelijkertijd zou kunnen inspireren, waarmee ik hen zou kunnen begeleiden om hùn teams te veranderen. De veranderaars helpen om zichzelf en hun teams te veranderen.

TEAM

Zoals altijd begon ik met een motto, deze keer koos ik voor: TEAM dat staat voor ‘Together Everybody Achieves More’. Het klinkt misschien wat vreemd om een workshops over teams te doen in een organisatie overstijgend programma met individuele deelnemers die allemaal komen van verschillende organisaties en bedrijven en ook met Zelfstandigen Zonder Personeel. Toch was dat niet zo vreemd want iedere deelnemer had twee mensen in zijn of haar omgeving gevraagd om de vragenlijst in te vullen om hun talent in kaart te brengen.

Talent ontdekken

Ik vroeg iedereen in te schatten wat het talent was van de collega of klant of familielid. Daarna konden we de resultaten uitdelen. Zo konden we met zijn allen ontdekken dat we niet altijd een goed beeld hebben van het talent van iemand met wie we soms toch al lang samenwerken of zelfs samenwonen. En hoe waardevol dat ze dat nu wel weten.

Na dit inzicht gingen we actief aan de slag met het samenstellen van ideale teams. Want als je weet wat je eigen talent is kun je ontdekken met wie je zo kunt samenwerken dat jij doet waar je goed in bent, waarbij een ander jou aanvult daar waar jij minder talent hebt. Zo doet iedereen waar die goed in is en kan een ander een beroep doen op jouw talent, wat weer heerlijk is als je in het hart van je talent wordt aangesproken.

training verandering realiseren

Droog oefenen

In de middag was het tijd voor een oefening die hilarisch is, hij is zo leuk dat ik er niet veel over wil vertellen omdat ik het eenieder gun om deze ooit eens te doen en als ik het nu vertel is de helft van de lol eraf. Maar laat ik zeggen dat we soms droog oefenen wat er in een team gebeurt en dat dat zo sprekend is voor wat er soms in teams in het echt gebeurd. Soms moet je iets gewoon even zien, dan vergeet je het nooit meer.

Jaaropleiding ‘Verandering Realiseren’

In mei start de volgende lichting van de jaaropleiding daarom vroeg ik aan de deelnemers voor wie is de jaaropleiding waardevol is. Iedereen stak zijn/haar hand op. Ik vroeg hen of ze iemand kennen voor wie de jaaropleiding waardevol zou kunnen zijn? Sommige mensen kenden wel iemand, wel, sommige niet. Stel nou, zei ik, dat diegene hier zou zijn. Wat zou je diegene dan willen vertellen waarom hij of zij aan de jaaropleiding mee zou moeten gaan doen?

Nou dat heb ik geweten, want de één na de ander kwam met een reden waarom het jaarprogramma voor hem of haar nuttig is. Gelukkig had ik de dictafoon meelopen zodat ik ze allemaal hier voor je heb kunnen opschrijven:

 1. Je leert heel veel gedrag verklaren, ik begrijp nu waarom bepaalde mensen bepaalt gedrag vertonen en bepaalde keuzes maken. Ik respecteer nu als ik in een gesprek met iemand ben dat die ander vanuit z’n eigen kracht praat en dat die persoon op een andere manier tegen een specifiek onderwerp aan kijkt dan ik dat doe.
 2. Ik heb nu een praktische handleiding gekregen voor het omgaan met mensen in een team die ik dagelijks kan gebruiken.
 3. Ik kan nu beter mijn eigen grenzen stellen. En ik hoef ook niet meer alles te kunnen. Ik weet wat de ander kan en wat ik kan en kan daar mijn grenzen aangeven.
 4. Ik heb geleerd hoe ik waarde kan toevoegen voor mezelf, voor anderen, voor mijn organisatie en hoe ik meer in flow kan zijn met de dingen die ik doe.
 5. Ik kan duidelijker mijn grenzen aangeven en ben me bewuster van wat ik doe.
 6. Ik vind het heel waardevol dat ik nu mijn missie en visie helder heb voor mezelf en ook mijn kernwaarden.
 7. Ik vond de individuele sessie heel erg waardevol, die had ik wel echt nodig. Om mijn blokkade op te lossen en echt vol in het programma mee te kunnen doen.
 8. Ik kan nu meer appreciëren en gewaarworden hoe andere mensen veranderen en beseffen hoe dat is.
 9. Voor mij is de grootste les dat ik merk dat ik nog steeds gemakkelijk in de valkuil stap om gelijkgestemden te zoeken, terwijl ik nu weet dat de winst er inzit om juist met mensen samen te werken die aanvullende talenten hebben. Doordat ik nu van anderen in mijn team weet wat hun talent is kan ik echt naar het volgende level. Dat is niet een weten, maar dat voel ik ook echt.
 10. Alleen al de individuele sessie heeft mij een level verder gebracht in het loslaten van oude overtuigingen en patronen. Ik heb inzicht gekregen in mijn ‘wat’, en me gerealiseerd dat mijn eerste stap er al is.
 11. Ik heb heel duidelijk gekregen waar ik behoefte aan heb, waar ik mijn energie op moet richten en waar mijn motivatie vandaan komt.

Als ik iets creëer heb ik daar van tevoren een beeld bij. Ik kan vanuit mijn intuïtie aanvoelen of het een goed idee is of niet, maar weet niet of ik veel te ver voor de muziek uitloop en of de wereld er op dat moment op zit te wachten. En het is ook niet helemaal mijn ding om het vervolgens groots van de daken te schreeuwen en aan de hele wereld te vertellen. Daarom ben ik extra blij dat de deelnemers nu zelf aan jou hun ervaring hebben verteld. Zuiver.

In april hadden we een proeverij waarbij je zelf het jaarprogramma kon ervaren door gewoon een stukje mee te doen en waarbij een deelnemer een verhaal kwam vertellen. Je krijgt tijdens zo’n proeverij echte verhalen, geen opsmuk. Wil je bij de volgende zijn, dat kan door even een mailtje te sturen aan info@geodomein.nl onder vermelding van VERANDERINGREALISEREN80. Wil je liever 1-op-1 met mij in gesprek om te kijken naar jouw uitdagingen dat kan ook telefonisch.

Meer over het jaarprogramma vind je hier: Jaarprogramma Verandering Realiseren.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top