Heb jij passie voor je werk?

Weet je waar ik nou echt blij van word? Van mensen die plezier hebben in hun werk, waar de passie en het enthousiasme van af spatten. Deze week ontmoette ik nog zo iemand tijdens een werkbezoek over Open Data. Bevlogen, niet op haar mondje gevallen en eerlijk en open over de dingen die goed gaan en dingen die beter kunnen. Heb jij passie voor je werk?

column 11 passie

Mensen met passie. Ze lijken zeldzamer te worden. Want iedereen blijft angstvallig zitten waar hij zit. Een vast contract als Walhalla. Van de week zei ik nog tegen een groep mensen die ik begeleid dat zij zelf de keuze hebben om het verschil te maken in hun organisatie. Om mee te gaan met veranderingen en hun aandeel te nemen in het maken van het verschil. Of om weg te gaan. … Want dat is altijd een keuze.

Op onbewaakte momenten kom ik ze tegen. Mensen met die blik in hun ogen, een glimlach om de mond. Soms in mijn werk, soms daarbuiten. Een voorbeeld wat me nu te binnen schiet is de caissière bij wie ik graag mijn boodschappen afreken. Ik vertelde haar eens dat ik het altijd fijn vind om bij haar in de rij te gaan. Nou, zei ze, dat komt misschien wel omdat ik de tweede lopende band altijd stil zet zodat mensen rustig hun boodschappen in de tas kunnen doen. Het was mij nooit opgevallen. Maar inderdaad. Nu ik er op let merk ik dat zij daarmee het verschil maakt. Er is daardoor ruimte voor een praatje. Contact. Een vriendelijk woord. Zij verstaat haar vak. Dat vind ik mooi!

Laatst was ik bij een opdrachtgever die zei:  wat ben je vrolijk op de maandagmorgen, Roosmarijn. Ja, zei ik, natuurlijk, ik ben blij dat ik weer aan het werk mag! Daarna hoorde ik even een stilte vallen. Lang genoeg om mij na te laten denken of ik nou iets geks zei.  – Ik hou van de weekenden met mijn gezin hoor, begrijp me niet verkeerd. –  Maar ik doe mijn werk voor mijn plezier. Als ik de Staatsloterij zou winnen zou ik morgen nog steeds dit werk doen. Het enige wat ik zou veranderen is dat ik iets meer tijd zou nemen om in mijn werkatelier niet alleen te werken maar ook eens te schilderen.

Het afgelopen half jaar heb ik diverse organisaties geadviseerd over geo-informatie, geografie en informatiemanagement en hen begeleid bij organisatorische en communicatieve vraagstukken. Ik heb mensen gezien die vast zitten in zichzelf of in de organisatie, mensen die reorganisatiemoe waren, of moegestreden, mensen met te veel werk of juist niet genoeg. Ik heb uitgedoofde kaarsjes gezien en kaarsjes die langzaam weer aan gingen. Want daar waar naar mensen geluisterd wordt, waar mensen een rol krijgen in veranderingen en zien dat er voor hen kansen zijn, daar zie ik hen weer hun rug rechten. De lach weer terug op het gezicht. Ik geloof echt dat er voor ieder mens een baan is weggelegd die raakt aan hun passie.

Vandaag bestaat mijn bedrijf geodomein een half jaar. Om dit heugelijke feit te vieren heb ik besloten drie gratis quickscans weg te geven. Waarom? Om te delen. Omdat ik dankbaar ben voor het eerste succesvolle half jaar, dankbaar voor de mensen die het vertrouwen in mij en mijn bedrijf hadden en me opdrachten gaven zodat ik mijn passie mocht leven. Ik kijk uit naar het volgende half jaar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Roosmarijn HaringJoop GravesteijnJan Everts Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan Everts
Gast

Hoi Roosmarijn, Net even te laat, maar toch gefeliciteerd met het halfjaar bestaan van Geodomein. Ik ben het helemaal met je eens. Wat is er mooier dan je werk met passie te kunnen doen. Dan gaat alles bijna vanzelf en heb je nog energie over ook. Zelf geniet ik elk moment dat ik met mijn klanten aan het werk mag. Ik zie ook nog teveel mensen die echt geen plezier in hun werk hebben, wat motiveert ze dan toch nog om elke dag te gaan? Ik denk dat het de maandelijkse salarisstrook is. Maar om het op die manier tot… Lees verder »

Joop Gravesteijn
Gast
Joop Gravesteijn

Rozemarijn,
Een leuk verhaal, ik verwacht dat jij meer vrouwen (meisjes) kan interesseren in het geo-info vakgebied.
Heel veel succes,
Joop Gravesteijn
docent landmeten en geo-informatie

Scroll naar top