Op reis als spreker & trainer

column foto2

Ben jij op reis (geweest) deze zomer? Lekker er op uit met je gezin naar de camping? Of misschien alles-inclusief naar een mooi resort in een warm land? Of blijf je liever dicht bij huis met uitstapjes zodat je lekker in je eigen bed kunt slapen? Iedereen is anders en iedereen beleeft vakantie anders. Sommige werken zich het hele jaar het leplazarus en sparen voor die week vakantie. Of doen het hele jaar werk wat ze maar ‘zo-zo’ vinden om geld te hebben om uitgebreid op vakantie te kunnen en pas dan te genieten. Anderen houden niet van vakantie.

In deze column vertelt Roosmarijn over haar zomer.

En jij? Hoe vier jij vakantie?

Wij vieren onze vakantie dit jaar thuis en vermaken ons in ons nieuwe huis in het groen waar we elke dag genieten en als één zijn met de natuur. Wel ging ik op reis voor Geodomein. Op weg naar Bali dit keer. Dankzij mijn Personal Assistant was alles perfect geregeld. Geen uren wachten midden in de nacht op een groezelig vliegveld in Verweggistan, maar een nachtvlucht met prima service.

Even zou Mount Agung letterlijk nog wat roet in de plannen gooien maar de vulkaan besloot flinke lava uit te spugen in plaats van as, waardoor het vliegveld op Bali gewoon open was.

Master Trainer

Ik vertrok naar Bali voor mijn certificering tot Master Trainer. Deze opleiding stond in het teken van trainingen geven aan grote groepen en het spreken voor grote groepen vanaf het podium. Een eer om aan deze opleiding mee te mogen doen, want alleen een selecte groep kon mee doen aan deze training van top trainer Roger James Hamilton.

Het land van Tempo energie

Op Denpasar stond een kleine mijnheer met een bordje met mijn naam en een grote glimlach op mij te wachten. Indonesië is een land dat service heel hoog in het vaandel heeft staan. Dat kun je meteen voelen zodra je voet aan de grond zet. Dankzij het mooie weer in Nederland hoefde ik niet heel erg te wennen aan de temperatuur, alhoewel de luchtvochtigheid daar wel veel hoger is. Tempo omlaag, dat is de sleutel. Indonesië is het land van Tempo energie.

Bali heeft veel last van te veel verkeer op de weg waardoor de tijd om van A naar B te komen erg afhangt van het tijdstip van de dag. Ik genoot ervan om in het land van mijn voorouders te mogen zijn. Ik keek naar de rijstvelden die langs kwamen, observeerde het gedrag in het verkeer en keek naar de vele stenen beeldhouwbedrijven langs de weg.

Vliegerfestival

Toen ik een aantal heel grote vliegers zag en ik de chauffeur er naar vroeg gingen zijn ogen glimmen. Hij sloeg direct van de weg af en foto column2bracht me er naar toe. Luchtig maakte hij praatjes met de kaartjesverkopers die ons met een lach doorlieten zonder te betalen. Volgens hem allemaal familie van hem. Hij vertelde dat er 1 à 2 keer per jaar een vliegerfestival wordt georganiseerd en dat er geen toeristen komen, alleen lokalen.

Samen liepen we het terrein op. Overal zaten Indonesiërs in groepen van ca. 15 mensen in kleermakerszit bij elkaar onder hun zelf gemaakte vlieger. Prachtig hoe deze teams zo zichtbaar werden, trots op hun creatie, die tevens diende als zonwering. Het hele terrein ademde een sfeer van familie, teamwork, plezier en ontspanning. Sommige zongen samen, andere teams maakte muziek en boven dat alles klonk wat verderop de luidspreker van de spreker die de teams aankondigde en aanmoedigde.

Spreken en trainen

Tot er een stilte golf over het terrein ging, eentje van verwondering en gefluister. Daarna volgde opwinding en applaus. En naast mij een hele trotse taxichauffeur die naast een hele blonde vrouw uit ‘Belanda’ liep. Iedereen keek naar mij. Bescheiden nam ik de aandacht in ontvangst van de mensen die me even toelieten in hun ritueel. Wat een bijzonder begin van mijn reis die in het teken stond van spreken op het podium.

Later in de week leerde ik dat spreken voor publiek eigenlijk niet gaat over spreken maar over ‘publiekelijk zijn’ is en dat had ik aan het begin van de week al meegemaakt dankzij die mooie mensen die mij even toelieten in hun community. Na alle inzichten in Bali ben ik aan het bekijken waar ik graag zou willen spreken.

Spreker

Wil jij dat ik bij jouw organisatie kom spreken? In september hebben we een paar plekken in mijn agenda gereserveerd. Laat het ons weten.

Voor de zomer gaf ik bij de gemeente Haarlemmermeer een lezing over “MEER op de kaart”. Op dit moment werk ik aan een verhaal “Mensen op de kaart”.

Verandering Realiseren

In september ben ik veel op pad. Dan vertel ik over ons Jaarprogramma ‘Verandering Realiseren’ dat in oktober gaat starten en speciaal is ontwikkeld voor senior professionals die verandering willen realiseren van binnen uit in hun team en organisatie.

We doen dit niet zo maar. We zagen dat er genoeg opleidingen zijn waar mensen tijdens het programma hard aan zichzelf werken, maar dat ze dan terug op het werk weer in hetzelfde team komen, met dezelfde problemen…

Soms leidt dit ertoe dat deze professionals dan vastlopen omdat ze met hun nieuwe inzichten eigenlijk alleen maar verder verwijderd zijn geraakt van hun team en organisatie. Waardoor ze uiteindelijk elders gaan solliciteren.

Daarom hebben we een jaarprogramma ontwikkeld waarbij de deelnemers niet alleen aan zichzelf werken maar ook de waarde van teamleden gaan begrijpen en zo hun interacties, samenwerking en communicatie binnen hun team kunnen veranderen.

Vakantie

Terwijl jij dit leest heb ik net vakantie. Ben je nieuwsgierig of het jaarprogramma wat voor jou kan zijn? Contact mijn team via de Messenger, zij maken met plezier een afspraak voor je in mijn agenda. Wil je dat ik een verhaal kom houden in jouw organisatie? Laat dat dan ook weten via de Messenger of telefoon of mail.

Geniet van je zomer!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josephine Hendrikman

Dankjewel voor jouw verhaal.
Leuk te lezen, dat Bali, het land van jouw voorouders (en die van mij) een mooie belevenis was voor jou. Fijne vakantie gewenst.

Scroll naar top