Ochtendpagina’s

ochtendpagina's wad geodomein

Het is 6 uur in de ochtend –het regent- en ik schrijf wat er in me op komt. Mijn ochtendpagina’s. De maand augustus zit er al weer op. Een maand van getallen. Zo bestaat mijn bedrijf geodomein al weer twee jaar en werk ik één jaar als informatiecoach bij een van mijn opdrachtgevers. Meer getallen. Mijn oudste bereikte zijn kroonjaar en is nu officieel tiener. Tegelijkertijd mocht ik de ‘grote 4-0’ aantikken. Het leven is eindelijk begonnen. Heerlijk. Wees niet bang, deze column gaat niet over getallen. Sterker nog, dat is de reden waarom de eerste column na de vakantie even op zich liet wachten. Ik liep vast in het idee voor een column over getallen.

Geo in sociaal domein

Afgelopen week was ik op bezoek bij een organisatie vanwege een nieuwe opdracht om hen te adviseren bij de promotie van locatie gebonden informatie voor gemeentelijke dienstverlening op het gebied van jeugd, zorg en sociale zekerheid. Simpel gezegd: ‘geo in de zorgsector’. We weten dat het koppelen van data uit verschillende bronnen door middel van locatie-informatie ongekende mogelijkheden schept. En dat kaarten die hiermee gemaakt worden gemakkelijk te communiceren zijn en nieuw inzicht geven dat op andere wijze niet kan worden verkregen. Wijkmedewerkers in het sociaal domein weten heel andere dingen. Zij zijn gewend informatie uit mensen te halen en niet uit systemen. De uitdaging ligt er in elkaars taal te leren spreken. Over sectoren heen. Een boeiende zoektocht. Hierover meer in een volgende column.

 Ochtendpagina’s gaan alle kanten op

Goed, ik schrijf verder – dit zijn ten slotte ochtendpagina’s, deze mogen alle kanten op gaan-. Toen ik klaar was bij deze organisatie liep ik naar buiten en liep recht tegen een geo-relatie aan. Zomaar ‘in het wild’ op straat. Beide hadden we ook nog eens een half uur over voor een volgende afspraak. Een gestolen halfuurtje waar de mooiste gesprekken uit ontstaan. Deze persoon noemde mij een ‘procesbegeleider’. Het is maar een woord, maar voor mij een mooi cadeautje omdat ik nog steeds geen goede term weet die verwoordt wat ik doe. Op LinkedIn verander ik het af en toe. Ik ben coach, begeleider, verbinder, projectleider, bedenker, ontwikkelaar, trainer en ik gids organisaties langs paden die ik eerst zelf bewandeld heb om te checken of ze begaanbaar zijn. Een soort pad-werk maar dan anders. Misschien dat ‘procesbegeleider’ dat wel in één woord dekt. Ik ga voelen of dat past. Jouw aanvullingen zijn natuurlijk welkom als commentaar onder deze column.

The Artist Way

De bevriende relatie in kwestie reikte me nog meer aan. ‘The Artist Way’ van Julia Cameron. Ik lees op Managementboek: “Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd – door een nare leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders. Maar ongeacht je leeftijd of je levensloop en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken.” Dat spreekt me meteen aan. Een mooi moment om te delen dat ik naast geodomein vandaag de website heARTsongpaintings lanceer om mijn schilderijen over de wereld te verspreiden. Is dat een vlucht die afleidt van geodomein? Voor mij is schilderen mijn meditatie, mijn rustmoment en mijn manier om indrukken te verwerken.

Kunstenaarsafspraakjes

De twee basis ingrediënten bij de ‘The Artist Way’ bestaan uit ‘ochtendpagina’s’ (een dagelijks bij te houden dagboek) en ‘kunstenaarsafspraakjes’ (het inplannen van tijd voor jezelf en je creatieve uitingen). Beide spreken mij bijzonder aan. Ik vind nog een recensie op het web: “Het boek gaat over veel meer dan alleen je creativiteit (her)vinden. Het is een verhaal van bewustwording en autogene training, verpakt in stimulerende hoofdstukken vol met aanzet tot zelfonderzoek en gelardeerd met spreuken en gezegdes. Geen makkelijke kost en zeker niet geschikt om achter elkaar uit te lezen.” Met de woorden ‘niet gemakkelijk’ ben ik om. Het is 8.30 uur. De kinderen zijn ondertussen al naar school. Ik begin mijn werkdag met het bestellen van dit boek en daarna ga ik met een leeg en fris hoofd aan het werk.

Schrijf jij ook ochtendpagina’s?

Bron tekening: Raquel Somatra.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anton Schutte

Goedemorgen Roosmarijn. Dit zijn mooie woorden en ik heb ze met plezier gelezen. Toepassen van GIS en Geo-ICT zodat (vak) mensen beter kunnen zorgen voor andere mensen. Dat is een mooi voorbeeld van: ‘The location of anything is becoming everything’. Dit is wellicht een begin en voortzetting van niet alleen een geo-spatial revolution maar van een geo-revolution. Mensen helpen elkaar zich bewust te worden van de creativiteit die ieder mens in zijn eigen uniekheid wel heeft. Dat doende, beleven we ook dingen die je geen naam wilt geven omdat ze te mooi zijn voor namen. Namen en woorden zouden het… Lees verder »

Mark Nankman

Inspirerend Roosmarijn :-)
“Procesbegeleider” past denk ik wel goed. Ik herken jou meer (en mijzelf trouwens ook) in dat “verkennen van paden en alvast begaanbaar maken voor anderen”. Dat je jezelf gids noemt is heel treffend, vind ik. Jij hebt ook wel oog voor wenkende perspectieven. Daar heb ik ooit eens een verwoede noot aan gewijd: https://verwoedenoten.wordpress.com/2013/02/27/wenkende-perspectieven/

Yves Martens

Hoi Roosmarijn,

Dit is een fijne column van jouw hand om de dag mee te beginnen. Inspirerend en mooi te lezen hoe je de verschillende disciplines binnen het Geodomein weet te verbinden. Benieuwd naar je project in de zorgsector en ik wens je veel succes met je schilderijen!

Groet,
Yves

Douwe Blanksma

Roosmarijn,
Frisse taal die passen bij een duider ! Mark schrijft ook heel mooi.
Daarmee schiet me het woord GeoInformatieDuiderS te binnen (is dat al eens gebruikt ergens??) GIDS dus.
Informatie duiding als begrip heb wel eens in een artikel over gelezen. Je woorden duiden mij in elk geval naar een voortdurende frisse blik op de toekomst.
Douwe

Scroll naar top