Nee zeggen? Ja natuurlijk!

Een katoenen jubileum vieren hoe doe je dat? Een bruidspaar doet dat doorgaans door samen -een jaar na dato- het (eerder ingevroren) bovenste taartje van de torenhoge bruidstaart te eten. Maar wat doe je als je bedrijf een jaar bestaat? Een katoenen jubileum. Een t-shirt bedrukken met bedrijfslogo? Wat ik doe is vooral hard doorwerken aan de laatste voorbereidingen van een evenement voor de lancering van geo-online van een gemeente.

Gedurende het eerste jaar van mijn zelfstandig ondernemerschap was ik vooral heel, nee héél erg aan het genieten. Op de serieuze momenten was één vraag van belang: zou er genoeg geld binnenkomen om – samen met het inkomen van mijn partner- het gezin te onderhouden? Zou ik door kunnen gaan met het leven van mijn passie? Nu een jaar later is dat antwoord positief. Uiteraard geeft dat een voldaan gevoel. Dat is toch maar mooi gelukt!

Toen ik startte besloot ik vier pijlers op te zetten en de opdrachtgever te laten kiezen welke kant het op zou gaan met geodomein. Nou dat heb ik geweten. Geen opdracht was gelijk. En gelukkig maar. Ik begon met informatiemanagement: advies over archiveren en structuren. Vervolgens deed ik marktonderzoek voor een geoproduct. Daarna werd ik bij een organisatie gevraagd voor het visietraject, waarbij het met name ging om visievorming, teambuilding, coaching. Toen dook ik in een geovraagstuk binnen een overheidsorganisatie. Daarna werkte ik als een brug tussen een geo- en een communicatieafdeling. En ondertussen heb ik na vijf verschillende overheden het eerste bedrijf aan het lijstje mogen toevoegen, waar ik nu werk als Informatie Coach.

column 15 ja natuurlijk

En toen. Toen kwam er een moment waarop mijn agenda zo vol zat dat het er op leek dat ik ‘nee’ zou moeten gaan zeggen. Oef… Ik kan toch niet nee zeggen tegen alles wat leuk, spannend en enerverend is? Waar gaat dit heen? Stel, zo bedacht ik, dat ik op deze manier verder ga en stel dat het me gaat lukken. Waar kom ik dan uit? Als ik mijn huidige werkelijkheid extrapoleer naar de toekomst, wordt geodomein dan een bedrijf met werknemers en trek ik me dan terug uit het primaire proces? Ik kan het me niet voorstellen. De opdrachtgevers vragen juist om mij. Ik bèn geodomein. En daarbij geloof ik ook nog in het concept van ‘de flexibele schil’, dan moet ik zelf geen mensen gaan aannemen.

Afgelopen week ontving ik mijn eerste afwijzing van een potentiële opdrachtgever. Ik kon hen met moeite 8 uur bieden terwijl zij vroegen om 24 uur. Het betrof een zogenaamde ‘positieve afwijzing’: we prijzen je sterke karakter en energie maar zijn bang dat dat tè gaat zijn in de organisatie. Tja, ik was vooral blij dat mijn potentiële agendaprobleem zichzelf oploste. Heb ik dit non-verbaal laten doorschemeren? Een typisch geval van je verlangens van te voren niet goed vertalen naar doelen om naar te handelen.

Hoe kun je jezelf ‘uitvinden’? Hoe vertaal je verlangens in doelen? Ik propageer bij klanten continu over visie, doelen en over het naar buiten toe communiceren. Over geloven in jezelf en je product verkopen. Even vergat ik dat ook voor geodomein te doen. Leerpuntje. Ik had die opdracht heel graag aangepakt vanaf half november, want dan is mijn agenda weer open. Zo had ik van ‘ja maar’, ‘ja natuurlijk’ kunnen maken!

Het ja natuurlijk voor dit weekend: stilstaan bij en vieren dat geodomein één jaar bestaat!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Haring

leuke column!
vraag me alleen af of een taartje na een jaar in de vriezer, nog wel smaakt zoals het was bedoeld.
toch, wellicht de juiste metafoor! smaken verschillen immers en smaken veranderen ook. anders is er geen groei…

Jan Everts

Gefeliciteerd Roosmarijn met het 1 jarig bestaan.
Geweldig dat het zo loopt.
Het echte geloof in GEOdomein en jezelf is toch je product verkopen maar op een later moment. Zij willen jou en zijn bereidt daar op te wachten. En je durft dat zo te doen!
Succes en nog vele jaren.

Erno Bammens

Gefeliciteerd Roosmarijn,
Van het eerste bedrijf uit je lijstje. Ik ben ervan overtuigd dat wij niet je laatste bedrijf zijn.
Op een dag moet je misschien tegen ons misschien ‘nee’ zeggen. Dat is ook kracht. Dan weet je dat je het goed gedaan hebt.

Olga Duijn

Gefeliciteerd Roos en een goed geschreven column! Nee zeggen is soms moeilijker dan men denkt. Neem mij als voorbeeld; inmiddels 10 jaar als ZZP’er! Bevalt uitstekend met vele down’s maar meer up’s. Succes nog vele jaren.

Yves Martens

Proficiat Roosmarijn. Beetje late reactie maar ik zag de column nu pas. Leuk verhaal iig en mooi te lezen hoe dat zo gaat, zo’n eerste jaar. Inmiddels anderhalve maand verder in je 2e jaar met Geodomein en ik wens je veel succes. Blijf je verhalen met plezier volgen, want je doet echt leuke dingen met Geo!

Groet,
Yves

Scroll naar top