De grootste uitdaging van thuiswerken ontrafeld

Thuiswerken neonbrand unsplash Geodomein

Van crisis in naar kans in drie weken

Thuiswerken

Wat is de grootste uitdaging voor je, nu je vanuit huis werkt? Wij hebben deze vraag veel gesteld aan onze contacten de afgelopen weken. In het begin waren dat praktische problemen. Maar die zijn opgelost. Het grootste probleem was een verrassing voor ons. Waarschijnlijk omdat wij in ons team al gewend zijn aan thuiswerken en ons team al een virtueel en zelfsturend team is.

Multitasken

We hadden verwacht dat het grootste probleem zou zijn om te multitasken tussen het gezin, het werk en de zorgen voor familie/ouders. Maar zelfs mensen met kinderen zeggen dat hun grootste probleem is dat ze te veel werken. Dus eigenlijk werken ze dus dubbel te veel: èn ze moeten meer verschillende dingen doen, èn daarnaast werken ze ook meer aan hun werk…

Ze zeggen: “Mijn ritme is weg, m’n dagritme verstoord. Alles is prioriteit geworden. Ik vul m’n dag met activiteiten in plaats van met actie. Hoe kan ik nu nog kiezen wat ik eerst moet doen, als alles opeens even belangrijk is?”

Of: “Ik rol van de ene online meeting in de volgende, er zit geen pauze meer tussen. Vroeger kon ik nog van de ene vergaderruimte naar de ander lopen. Ik ben nu zelfs blij dat we meer locaties hebben, ik verlang terug naar die fietstochtjes en besef nu pas hoe nuttig die zijn!”

Overwerken

Hoe kan het nou vroegen wij ons af, dat mensen juist nu aan het overwerken zijn, terwijl er levens op het spel staan, en je juist zou verwachten dat mensen zich nu met de essentie van leven zouden bezighouden: hun eigen gezondheid, zorg en onderwijs voor hun kinderen, medeleven voor ouderen in de samenleving?

Mogelijkheden

Volgens ons zijn er een paar mogelijkheden: 

Optie 1) Het is angst. Als we bang zijn dan proberen we druk bezig te blijven zodat we maar niet hoeven te denken aan datgene wat ons zo bezig houdt. We houden onszelf een beetje voor de gek, maar het is wel lekker want we worden afgeleid.

Optie 2) We zitten nog steeds in het hamsterwiel maar draaien onze rondjes nog harder. We zijn te veeleisend voor onszelf. Misschien voelen we ons wel schuldig en proberen we de tijd goed te maken daar waar we afgeleid waren en verlengen de dag.

Optie 3) Deze is er speciaal voor alle ZZP-ers, freelancers en ondernemers: Je ziet je bedrijf uit je vingers wegglijden en probeert er àlles aan te doen om je levenswerk niet verloren te zien gaan. Bewust of onbewust probeer je de financiële verliezen te compenseren.

Psychologen waarschuwen dat overwerken een negatief effect kan hebben op ons immuunsysteem en tot burn-out kan leiden. Of het nu optie 1, 2 of optie 3 is, in alle gevallen leiden ze uiteindelijk tot meer zorgen en minder productiviteit. Dus welke het ook is, het is belangrijk om een manier te vinden om de angst te verminderen.

Onze tips

Een bekend probleem bij thuiswerkers is dat ze de tijd vergeten. Zet een wekker, zodat je ieder uur even de benen strekt. Of gebruik één van de apps die speciaal bedoeld zijn voor gefocust werken. Bijvoorbeeld ‘Be focused’, deze geeft je blokken van 25 minuten onafgebroken werken, maar laat je daarna ook een pauze nemen.

Neem af en toe bewust tijd voor jezelf. Maak ‘bloktijd’ aan in je agenda. Dit zijn blokken die je voor jezelf reserveert en waar geen collega dus wat anders mag plannen. Bij ons staat dit met hoofdletters geschreven zoals vandaag: ‘BLOKTIJD – blog schrijven’. Binnen ons team weten we dan: afblijven.

Of zeg dat je wel mee kunt videobellen, maar tien minuten later. Maak afspraken onderling hoe je omgaat met elkaars agenda, en elkaars grenzen. Zorg eerst voor jezelf, dat is het hele motto van deze crisis. Pas als je voor jezelf zorgt dan kun je ook voor een ander zorgen.

Reflecteren op jezelf

Angst en stress die geven je reptielenbrein seintjes voor primitieve reacties: vecht, vlucht of bevries. Echter, jij hebt een keuze! We zijn zelf de baas over onze angsten. Maar het begint wel met jezelf. En jouw persoonlijke groei. Pas als jij wil, dan kun je je gedachten veranderen.

Wil jij reflecteren op jezelf? Wil jij deze verandering voor jezelf omzetten in een kans? Dit is het moment.

We hebben een Spoedcursus voor je, snel stress eruit, verandering erin. Jij kunt het. We starten op donderdag 16 april. Gun jij het jezelf?

Ga hier direct naar de Spoedcursus.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top