GIN bestuur op GeoBuzz

GeoBuzz GIN bestuur geodomein

Een ander geluid in het GIN-bestuur?

Met een warm gevoel en een grote glimlach kijk ik terug op GeoBuzz 2014. Ondertussen hebben velen al een verslag geschreven over GeoBuzz. Zo is er het verslag van Gert-Jan vd Weijden over de OSGeo-dag die –gelukkig voor mij als toehoorder- tegelijk met GeoBuzz werd gehouden. Hierin schetst hij twee kanten van de geosector. De inwinningskant die hij de back-office van de sector noemt versus de andere kant die zich bezig houdt met de toepassingen; de front-end. Daar zitten wat hem betreft de geospecialisten die geregeld contact (moeten) hebben met de geobehoeftigen uit de ruimtelijke ordening, de watersector, de gezondheidszorg en andere sectoren.

GIS Magazine

Ook is er het uitgebreide report van GIS magazine waarin Remco Takken schetst dat de ‘zoemende bijenkorf vol bedrijvigheid’ met gemak is bereikt. Critici kunnen de objectiviteit betwijfelen, aangezien uitgever CMedia mediapartner is geworden. Er voelden zich echter zo veel mensen betrokken bij GeoBuzz dat de mening van velen wel een gekleurd geel-zwart tintje heeft. Juist dat maakt GeoBuzz wel bijzonder vind ik. GeoBuzz voelt als ‘van ons allemaal’…

Takken noemt GeoBuzz met haar ruim 1800 deelnemers en uitgebreide programma een unicum in de geosector. “Er zijn weliswaar conferenties te noemen met ongeveer evenveel bezoekers. Deze zijn echter ofwel opgezet door één enkele leverancier, ofwel vormt ‘geo’ slechts een klein aspect van een geheel ander thema.” Hij eindigt zijn uitgebreide -en naar mijn mening goed kritische- verslag met de boodschap dat het ondoenlijk is om een samenvatting te geven van het geheel van de meer dan 150 presentaties en tientallen demonstraties op de beursvloer.

GIN bestuur

In deze column hou ik het bij het delen van persoonlijke belevenissen. Dag 2 van GeoBuzz was voor mij enerverend omdat ik aan de Algemene Leden Vergadering (ALV) van de vereniging Geo-Informatie Nederland (GIN) zou worden voorgedragen als nieuw bestuurslid in het GIN bestuur. De ALV vond plaats in de prachtige Galloway zaal waar ’s morgens nog een PDOK-INSPIRE-BGT-gebruikersdag was gehouden met een zaal vol met ‘niet-bekende-gezichten’. ’s Middags konden deze deelnemers de beursvloer op. De ALV werd bezocht door 25 personen.

Eerste vrouw in bestuur

Toen voorzitter Peter Hoogwerf aankondigde dat het GIN bestuur een vrouw wilde voordragen als nieuw bestuurslid, was het niet zo heel verrassend meer wie dat dan was, aangezien er drie vrouwen in de zaal zaten, waarvan er twee al een rol hadden in het secretariaat. De ALV stemde door middel van applaus in met mijn benoeming als bestuurslid. Volgens het secretariaat ben ik de eerste vrouw in het bestuur. Eens kijken of ik ‘dat andere geluid’ kan inbrengen, waar, onder andere door ‘Vrouwen op de Kaart’ over gesproken wordt. Uiteraard heeft de ALV Roel Luis bedankt voor zijn twee termijnen als Regio Coördinator. Deze functie ontstond destijds toen het bestuur besloot meer naar de leden toe te willen gaan. Luis heeft deze als eerste bekleed, de functie inhoud gegeven en volgens mij met verve vervuld.

Regionale verbinding

Afgelopen week heeft Roel (na aftreden uit het GIN bestuur) zijn ervaringen van de vier regio’s en twee werkgroepen met mij gedeeld. Er zijn grote verschillen in de regio’s. Sommige regio’s gaan zo goed dat het bijna belangrijk is te zorgen dat ze voldoende afstemming met het bestuur houden, terwijl andere regio’s nadrukkelijk alle hulp kunnen gebruiken om succesvolle en goed bezochte bijeenkomsten te houden en voldoende vrijwilligers vinden om dit in de regio te organiseren.

Ogen en oren

Begin jaren 2000 heb ik als jong broekie al eens met dat bijltje mogen hakken toen ik beleidsmedewerker bij een Stichting was en vrijwilligers had in elke kustplaats met wie ik samenwerkte. Zij waren mijn ogen en oren. Dat doet me er aan denken dat Luis me en passant nog een opdracht heeft meegegeven te kijken hoe ik jongeren meer kan betrekken bij GIN en het GIN bestuur. Een mooie uitdaging die ik graag aanga. De komende periode staat voor mij in het teken van ontmoeten en luisteren in de regio’s. Heb je ook zin om een bijdrage te leveren in jouw regio? Stuur me een mail of plaats je reactie onder deze column. Ik ontmoet je graag in het GIN bestuur en in het geodomein.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan Flos

Duurzaamheid ? klinkt zo zwaar. Dus wat kan ik en mijn gezinnetje nu bijdragen aan duurzaamheid? Ons geode voornemen, en die rope ik nu al enkele jaren en vaak dagelijks: gooi geen eten weg! voedselverspilling vind ik de grootste belediging voor de duurzaamheidsdoelstelling. Ik bedoel, als ik dat al moeilijk vind is de rest onbereikbaar. Als we allemaal 1 dag in de week zonder vlees zouden eten komen we al een heel eind maar dat we vlees ook nog weggooien… Zo kijk ik ook naar kennis: overall en continu wordt kennis gedeeld: op bijeenkomsten, cursussen, symposia, congressen, workshops, instructies op… Lees verder »

Stefan Flos

Zie veel van de presentaties van de plenaire sessies en de geotalks op http://www.vimeopro.com/geobuzz/2014 en natuurlijk via http://www.geobuzz.nl

Scroll naar top