Familieopstellingen

familieopstellingen Geodomein

De afgelopen weken mocht ik, Roosmarijn ‘op reis’ met een aantal teamleiders en bedrijfseigenaren die ons jaarprogramma volgen. We doen dan een 1-op-1 ‘familieopstelling*’ bij mij op kantoor waarbij ik met de leider in kwestie in veilige setting kijk naar zijn of haar diepere persoonlijke of zakelijke verlangen en de blokkade die dat tegenhoudt. Samen kijken we wat zich op dat moment toont en pellen we laag voor laag af. Buitengewoon mooie sessies met snelle en diepe inzichten.

Transformeren

Dit soort sessies zijn voor mij ook erg bijzonder: er spreekt vertrouwen uit, er vinden transformaties plaats. En naast alles wat de deelnemer ervaart leer ik zelf ook weer dingen over mezelf. Want het is een reis die je op zo’n moment samen aangaat.

Laatst opperde een deelnemer na afloop dat ik misschien weerstand had op overvloed.

Die bleef hangen: “weerstand op overvloed”.

Weerstand op overvloed

Na een week met vraagtekens in mijn hoofd te hebben rondgelopen en pijn in mijn buik over een geldkwestie besloot ik een opstelling voor mezelf te doen. Dit is één van de weinige coachmethoden die als coach heel prima op jezelf kunt toepassen. Voor alle andere shit die ik net als ieder ander mens beleef moet ik zelf ook aankloppen bij een ander. Afijn. Ik trok mijzelf terug met gekleurde stiften en een pak papier in mijn kantoor, zonder anderen om mij heen en zonder afleiding van sociale media of telefoon.

Ik stelde mezelf een vraag over het thema dat ik wilde onderzoeken en zoomde in op mijn gevoel. Ik onderzocht welke elementen rondom mijn vraag/thema/gevoel/pijn ik herkende. Ik ‘ontmoette’ personen in mijn opstelling. Ik schreef ook abstracte elementen op zoals geld, verdriet, schaarste, pijn et cetera. Ik maakte voor ieder element en/of persoon een eigen blaadje, door met een viltstift op een A5-je het element en/of persoon op te schrijven. Ik maakte er ook één met mijn eigen naam erop met mijn kijkrichting. De briefjes worden dan door de vragensteller, in dit geval ik zelf, op de grond gelegd. Door op de briefjes te gaan staan kunnen emoties voelbaar worden.

Verborgen verhaal

Zo reisde ik heel, heel ver terug naar het verborgen verhaal van mijn voorouders in Indonesië. Mijn weerstand op het woord ‘overvloed’ bleek te kloppen; ik had daar een blokkade. Dit had te maken met oogst | geld verdienen | armoede | schaarste en verdriet over uitbuiting van land en mensen. De eerste stap die mij duidelijk werd om de blokkade op te heffen is enerzijds om het land van mijn Indonesische voorouders te zien en anderzijds om zelf gezien te worden. Komt dat even goed uit dat ik voor vervolgopleidingen bij Talent Dynamics volgende maand naar Indonesië reis.

Mijn opstelling

En zo gebeurde het dat direct na mijn opstelling deze video over mij werd gepubliceerd door Talent Dynamics waardoor ik internationaal heel zichtbaar werd, en er in eigen land dit artikel verscheen over mijn e-book in een tijdschrift. Ook kwamen er allerlei opdrachtaanvragen en aanvragen voor partnerschappen binnen omdat mijn blokkade op overvloed is weggenomen.

Familieopstellingen gaan verder, veel verder dan ons eigen gedachten. Meer dan wij met denken kunnen uitpluizen. Niet te veel over nadenken dus!

Hoe werken familieopstellingen?

Tja, familieopstellingen bieden jezelf nieuwe inzichten die gedachten en gevoelens in beweging kunnen brengen. Het bijzondere aan familieopstellingen is dat er gewerkt wordt met een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld, dat zichtbaar gemaakt wordt. Dit krachtenveld is een veld waar de mensheid al eeuwen gebruik van maakt.

“Opstellingen zijn te vergelijken met oude rituelen die bij vele oervolkeren terug te vinden zijn”

Een opstelling leidt niet alleen tot beweging bij jezelf. Dit kan ook bij anderen ontstaan.

Ja maar hoe dan?

*Familieopstellingen is een coachtechniek die voelbaar en zichtbaar maakt wat er in jouw systeem speelt. Dit is een methodiek die, zonder veel woorden, laat zien wat de onbewuste oorzaak achter je gedrag is. Ook laat het ons op de snelst denkbare wijze inzien welke rol of positie we in ons huidige gezin of in onze familie van herkomst innemen.

Bert Hellinger

Bij klassieke familieopstellingen, zoals eind vorige eeuw uitgedacht door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger, zet iemand in een therapeutische sessie anderen, de zogenoemde ‘representanten’, neer op plekken die zijn familieleden en zichzelf moeten voorstellen. Daardoor kunnen er nieuwe inzichten ontstaan over bepaalde patronen, en niet direct zichtbare verhoudingen en knelpunten tussen personen opeens zichtbaar en voelbaar worden.

En door dingen te verschuiven in de opstelling, kunnen de verhoudingen veranderen, oude wonden helen en openingen ontstaan naar een andere toekomst. Voor deelnemers is het vaak een intense ervaring. In mijn systemisch werk gebruik ik in plaats van de representanten de briefjes die op de grond worden gelegd.

Organisatieopstellingen

Naast familieopstellingen zijn er ook organisatieopstellingen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik destijds de jaaropleiding Familie- en organisatieopstellingen ging doen vanwege de organisatieopstellingen. Dit deed ik omdat ik regelmatig bij teams en afdelingen kom waar men ziet dat er iets keer op keer niet goed gaat, maar niet kan duiden waar dat aan ligt. Op zo’n moment is een organisatieopstelling nuttig.

Bij organisatieopstellingen kijken we naar de organisatie of het team of afdeling met dezelfde open mind: wat leert het systeem ons? Zeer handig bij teams die niet gezien worden, waar steeds opnieuw leiders of teamleden weggaan, ziek worden er of anderszins gedoe is of waar terugkerende problemen zijn.

Grappig genoeg gebruik ik op dit moment juist meer familieopstellingen bij het begeleiden van leiders in mijn persoonlijke Mastermind. Ik gebruik het systemisch coachen vaker dan ik had gedacht. Soms direct, soms indirect.

Verborgen verbanden

Opstellingen helpen om de tot dan toe verborgen verbanden te zien. Pas als dit helder wordt kunnen we nieuwe mogelijke routes op de kaart vinden om ons los te maken uit onze ‘verstrikkingen’. De tot dan toe verborgen dynamieken worden zichtbaar. Een opstelling geeft je nieuwe inzichten over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je familie- of organisatiesysteem, waardoor het niet meer verborgen is. Door het zichtbaar te maken worden hele systemen in beweging gebracht … waardoor problemen kunnen oplossen. Lekker!

Cultuur als wet

Vanaf onze geboorte maken we deel uit van systemen zoals ons gezin, familie, vrienden, school, werk en ook ons land van herkomst. Al deze systemen hebben hun eigen cultuur, hun eigen regels en wetten. Een aantal van deze wetten en regels zijn zichtbaar en expliciet, maar veelal zijn deze regels en wetten onzichtbaar en impliciet.

Al deze systemen hebben invloed op ons. Soms kunnen de impliciete opdrachten die we hebben meegekregen van onze familie zwaar op ons drukken.

Heb jij zo’n stemmetje in je hoofd van wat hoort van je moeder of vader?

De doorslag

Onze familie en de voorgaande generaties hebben een doorslaggevende invloed op hoe wij ons leven ervaren en leven. Bewust of onbewust zijn we loyaal aan ons familie systeem en houden we patronen in stand die ons in het nu helemaal niet meer dienen. Dit kan zich uiten in problemen, gedoe, conflicten, onrust, blokkades, diep verdriet of het niet uiten van gevoelens.

Privacy in optima forma

Binnen al onze sessies zijn familieopstellingen bijzondere pareltjes in onze trainingsorganisatie. In zo’n één-op-één sessies in ons kantoor in Goutum neem ik de tijd voor het systeem achter jouw verhaal. 100% voor jou en met jou. Dit doe ik binnen het bredere kader van ons jaarprogramma ‘Verandering Realiseren‘. Wil je vrijblijvend kennismaken om te kijken of het jaarprogramma ook voor jou geschikt is, bezoek dan één van de kennismakingssessies die we organiseren in het land.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josephine Hendrikman

Goede morgen Roosmarijn,
Dank je wel voor dit duidelijke en uitgebreide uitleg van familie en organisatieopstellingen.
Ik herken er veel uit. Een paar jaar geleden heb ik dit ook met een collega gedaan en het gaf een goed inzicht hoe patronen werken. Prettige dag.

Marinus

Goed en herkenbare ontwikkeling. Vanuit je eigen kracht en wat je nodig hebt voor projecten en zelf mist, kan je dat inzetten door anderen. Zo kom je verder. Team (familie en/of organisatie) is een noodzakelijkheid

Scroll naar top