De bewuste vertraging en de cyclus van geven èn ontvangen

De bewuste vertraging | en de cyclus van geven èn ontvangen Geodomein

De bewuste vertraging. De techniek gaat snel, wij als mensen minder. We proberen het wel, rennen, vliegen, doorgaan. Luisteren naar het lichaam helpt. Het lichaam vertelt veel. Soms is het lichaam het niet eens met de mind. Of doet het er nog een schepje bovenop.

Waar ik vroeger altijd ziek was met kerst vertraag ik de laatste jaren sinds ik veel meer in flow ben door in december al langzaam af te bouwen, te evalueren, af te ronden en me ook te richten op nieuwe plannen voor het nieuwe jaar. De oude jas uit, daarna het naakte gevoel van het onwetende en dan zorgvuldig de nieuwe plannen proeven, passen en voelen.

Zondag kwam ik terug van een trainingsweekend voor professionals in opstellingenwerk. In mijn reflectie postte ik hier op Linkedin o.a.:

I’ve come here to revisit,
What happens to the heart.
Loving me happens in my heart.

Ik leerde veel tijdens dit weekend en besefte dat het voor mij als helper nu vooral de kunst is om ook te ontvangen. Want geven en ontvangen horen bij elkaar.

Ik realiseerde me dit dankzij de pijn die ik op mijn rug voelde achter mijn hart en ik van @saskia de boer leerde over het ‘aannemende hart’. Het kwartje viel. “Oh ja”. Ik voelde het in mijn lichaam inzakken. De woorden van Sas.

Vertragen. Nog geen 24 uur later roept mijn lichaam me tot halt. Spit, precies op de plek van het aannemende hart. Pas als we letterlijk stilgezet worden gaan we luisteren naar de roep van ons hart. Ontvangen vraagt dat ik mijn hart open en de controle loslaat.

Spit staat voor: “onvoldoende geloof in jezelf. Een afwezigheid. Jij neemt niet echt de volle ruimte in. Een weigering om helemaal jezelf te erkennen, te zijn.” (Bron: encyclopedie van de psychosomatiek).

Bijzonder, want bij de training moesten we bij aanvang aangeven wat we wilden brengen en wilde halen. Ik lees het terug in mijn notitieboek. Wat ik wilde brengen was: ‘mensen laten stralen’. Wat ik wilde halen was ‘te zijn’.

Ontvangen is een inkomende en passieve beweging. Ik word uitgedaagd om dit toe te staan en me kwetsbaar op te stellen. Maar dat is precies wat er zo ongemakkelijk aan is: geen controle over de situatie. En ik kan dus ook afgewezen worden. Ik bepaal immers niet wat ik krijg, terwijl ik wèl kan bepalen wat ik geef.

Een beweging die ik veel beter ken in mijn doel om 100.000 mensen te laten stralen doordat ze vanuit hun talent, passie en doel weer werk gaan doen wat ze leuk vinden.

Als opsteller kijken we dan naar het systeem. Zo kijk ik naar mijn familiesysteem. En ja, ik voelde me als kind emotioneel verwaarloosd en niet gezien. Dus het voelde onveilig om liefde te ontvangen, omdat ik bang was weer teleurgesteld of gekwetst te worden. En om de pijn af te weren, heb ik mezelf onbewust aangeleerd niets van een ander te verwachten.

Zo nemen we allemaal stukjes uit ons verleden en vanuit ons familiesysteem mee.

In het nu wil ik de kringloop van geven en ontvangen weer op gang brengen. Net zoals de waterkringloop in de natuur die ervoor zorgt dat water verdampt, er wolken komen en dat uit de wolken weer neerslag valt, wat naar zee stroomt en waar weer verdampt. Ik besef me dat ik dan nog meer flow zal ervaren. Want net als bij water komen geven en ontvangen komen voort uit dezelfde bron. Dankzij de bewuste vertraging van mijn lichaam besef ik dat het voor mij mag gaan over stromen en doorstromen.

Heb je tips voor me in het ontvangen? dan ontvang ik deze graag van je in de commentaren hieronder. Ik beloof je dat ik ze zal lezen, aanpakken, invoelen en zal observeren wat het met me doet.

Goed uiteinde gewenst!

En natuurlijk: geniet van je werkdag.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top