Wat is geo-informatie?

Wat is geo-informatie?geoportaal geo-informatie geodomein

 Geo-informatie is informatie met een locatie. Het gaat hierbij om een verwijzing naar een plek op onze aardbol met een x en een y component. ‘Geo’ is de afkorting voor geografisch, dus ruimtelijk. Dit kan een fysiek object zijn, zoals een huis, kantoor, bos of rivier. Daarnaast is een administratieve eenheid, zoals bijvoorbeeld een gemeente of een postcodegebied ook geo. Overigens kan dit ook gaan om vluchtige informatie zoals sensormetingen op een bepaalde plek. Een mooi voorbeeld hiervan is het Living Lab van Stratumseind in Eindhoven. Een ander voorbeeld zijn bewegende objecten met een dynamische locatie, bijvoorbeeld de routes van taxi’s in de zorgsector.

Geo is het verbeelden van informatie op de kaart

Ontwikkelingen

Geo-informatie gaat ook over ontwikkelingen die we om ons heen zien gebeuren, die passen bij het vakgebied zoals GPS, navigatie, locatie- gebonden apps, Open Data, Big Data, online kaarten, Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), 3D en ga zo maar door. Het behoort allemaal tot ons geodomein.

Ruimtelijke vragen oplossen

Geo-informatie kan worden gebruikt om verschillende soorten informatie over een locatie aan elkaar te verbinden en met elkaar te integreren.

“Van data naar informatie”

Zo kunnen basisdata (zoals basisregistraties) omgewerkt worden tot hoogwaardige informatie. Op basis van de nieuwe inzichten die hierdoor ontstaan kunnen mensen effectievere beslissingen nemen!

Geo-informatie in de praktijk

Heb jij een ruimtelijke vraag? Wil je weten in welke wijk de meeste leeftijdsgenoten wonen? Werk je bij een provincie en wil je de relatie onderzoeken tussen overgewicht bij jongeren en de locatie van snackbars in de buurt van Middelbare scholen? Werk je bij een gemeente en wil je dat de vuilnisbakken toch geleegd worden ondanks de sneeuw? Op een kaart kun je de strooiwagens combineren met de route van de vuilniswagen. Werk je bij een netbeheerder en wil je oude kabels vervangen in de grond en weten wanneer de gemeente aan de gang gaat met de herinrichting van de wijk? Al dit soort vragen kunnen beantwoord worden door een combinatie van verschillende geo-informatiebronnen binnen één organisatie of verschillende organisaties. Zo worden ingewikkelde vragen makkelijk worden beantwoord.

Geografisch Informatie Systeem

Een geografisch informatie systeem wordt meestal afgekort tot GIS. Dit is een informatiesysteem waarmee (ruimtelijke) gegevens of informatie over geografische objecten, zogeheten geo-informatie kan worden bekeken (‘viewen’), opgeslagen, beheerd, bewerkt (‘editen’), geanalyseerd, verrijkt, geïntegreerd en gepresenteerd.

Een GIS kan worden gepresenteerd in de vorm van een geoportaal. Hierin kan geo-informatie, afkomstig van meerdere organisaties, via geoservices worden gepresenteerd en gecombineerd.

Geo-Informatie Nederland

De vereniging Geo-Informatie Nederland (GIN) bevordert de kennis over geo-informatie en stimuleert de toepassing hiervan. GIN zegt zowel een ontmoetingsplaats als een kennisnetwerk te zijn voor geo-informatieprofessionals. Meer informatie over Geo-Informatie Nederland vind je hier.

Scroll naar boven